Jenny Möller – Husdjursagronom med magister i biolog från Sveriges Lantbruks Universitet.
Älskade Pälskling förmedlar kunskaper och erfarenheter baserat på merän 20 års lärande kring friskvård och hälsa för våra älskade fyrbenta vänner.
Älskade Pälskling erbjuder oberoende kunskapsbaserad rådgivning inom bland annat utfodring av hund och katt.
Varmt välkommen till Älskade Pälskling!
MISSION
Att vara din partner som holistisk djurhälsocoach för att främja hälsa, förebygga beteendeproblem och att bygga starka relationer mellan pälsklingar och dessa djurföräldrar.
VISION
Att vara en trygghet i tillvaron för djurägare (veterinärklinker är varmt välkomna) med goda kunskaper och visdom inom holistisk hund- och katthälsa. Vi bidrar med utbildning och verktyg för en värld med glada djur (och djurföräldrar) som vibrerar med hälsa, balans och livslust.
Min passion att hjälpa dig som djurförälder
Min ambition är att stötta dig med professionell och individbaserad rådgivning till dina djur. Jag önskar vara den källa av tillit, som jag själv letade efter när jag en gång började att söka efter alternativ för att hjälpa mina djur till mer hälsa. Det finns mycket man kan göra på egen hand för att bidra till djurens vitalitet.
Min egen erfarenhet av att ge mina djur färsk och balanserad mat till mina djur och att använda holistiska metoder, har övertid kommit att till fungera som värdefulla hälsoförsäkringar. Kostnaderna för mina djurs behov av medicinskvård gällande kroniska besvär har minskat över tid och jag ser en samband mellan maten, det mentala och den fysiska hälsan.
Ta kontroll över dina djurs hälsa och ha inre tillit till din egna förmåga att kunna hjälpa dina djur
För min egen del är det viktigt som djurförälder känna att jag faktiskt har kunskaper att kunna ta hand om mina djur på ett snabbt och kunskapsbaserat sätt när mina djur visar på ohälsa. I de fall som inte är akuta, men som behöver bemötas effektivt för stimulans till snabb återhämtning kan jag göra en hel del för att hjälpa mina djur.
Ett komplement till att främja djurens välbefinnande.
I Sverige finns hög kompetens inom veterinärmedicinsk diagnostik, kirurgi, rehabilitering och akutsjukvård. De kunskaper jag har sammanställt och använder mig av, fungerar som ett komplement.
Symtom på kronisk ohälsa kan ta flera år att utveckla sig och när man som djurägare väl ser problemen med tex matintoleranser, utslag, läckande tarm, beteende störningar, artros etc så har inflammationsprocessen troligtvis pågått under en längre tid.
Immunförsvaret har arbetat hårt. Det finns flera sätt som bidrar till god hälsa och ett av dem är artspecifik, varierad och hälsosam mat. Ett annat är att ta hand om sin kropp och vårda den väl. Det här gäller även för våra djur. Djuren är individer och var och en behöver motion, stimulans och kärlek utifrån sina sina förutsättningar och behov.
Min bakgrund i ett nötskal
Jag har alltid vetat att jag vill ”arbeta” med djur på något sätt. På universitet läste jag till husdjursagronom med magister i biologi. Det var 4,5 års lärorika studier som jag genomförde på Sveriges lantbruksuniversitet och på Melbourne University i Australien. Ganska tidigt under utbildningen fann jag att friskvård var min grej. Mitt specialområde handlade om sådan mat som kallas för grovfoder dvs produktion av hö, hösilage och ensilage. Jag skrev min magister D-uppsats inom det här området och efter min examen fortsatte jag att arbeta med foder på olika sätt.
Jag har haft förmånen att arbeta både internationellt och nationellt. Jag har bla varit med om att utveckla tillskottsprodukter inom kalvhälsa och ensileringsprodukter. Det var en lärorik tid, men utan att exakt kunna sätta fingret på det, så kände jag att det fanns mer jag ville lära mig om. Och ska jag vara helt ärlig, så kände jag en tomhet inom mig. Utan att kunna direkt sätta fingret på det, så kände jag att mina stora ansträngningar i förlängningen inte bidrog till mer respekt för djurens liv eller de ekosystem vi behöver, som ingår i vad vi kallar för: planeten Jorden. Modern storskalig livsmedelproduktion har en ganska krass ekonomiskmodell. Det handlar om att producera mesta möjliga kvantitet med x-antal parametrar gällande kvalitet på kortast tid till minsta möjliga kostnad. Ingenting är gratis, det är alltid någon som betalar!
”When you know better you do better” – ”I teach what I need to learn”
Från min egna historia tillsammans med djur och utfodring har jag lärt mig mycket från mina misstag. Jag har utbildning inom näringslära och utfodring och har gått på samma ”nitar” som många utan dessa kunskaper har gjort. Jag har bla köpt hem stora säckar med torrfoder till mina hundar och katter och förvarat dem alltför länge i fodertunnor tills dess att fettet härsknat på torrfodret…
Jag fick lära mig på universitet att det var mest fördelaktigt att utfodra katt och hund med torrfoder, därför att då behövde man inte oroa sig för att djuren skulle lida brist på något näringsämne.
Torrfoder marknadsförs som korrekt balanserat och näringsberäknat. Jag har gått på samma PR och marknadsföringstricks som många andra. Idag vet jag att det finns ingen exakt vetenskap kring utfodring.
Det finns många variabler som kan påverka om ett foder/mat möter en individs behov.
Jag har läst att NASA fortfarande inte har lyckats med bedriften att näringsberäkna exakt balanserade måltider till sina astronauter. Den vetskapen känns ganska bra att ha i diskussioner kring daglig utfodring av exakt näringsberäknad och ”balanserad” mat till djuren.
Istället för den exakta dagliga dosen av näringsämnen, är det viktigare med variationen av intag av olika färska och hälsosamma livsmedel, vilket i sin tur påverkar det totala intaget över tid. Det här gäller för alla däggdjur inklusive hund och katt.
Vi lär så länge vi lever
Jag har studerat olika läror kring färskfoder och artspecifik utfodring med färska livsmedel med hög kvalitet och certifierat mig i hundnutrition och har diplom inom Traditionell Kinesisk Veterinär Medicin (TCVM) – Food therapy. Jag finner att örters medicinala förmåga är otroligt fascinerande och använder mig bla av västerländsk örtkunskap och deras energetiska påverkan på djur.
Inhämtade kunskaper ger erfarenheter, som utvecklas till en intuitiv och trygg visdom. Jag älskar att ha verktyg att använda mig av i förebyggande syfte och när immunförsvaret sätts på prov.
Homeopati är en konst att lära sig och homeopati utgår alltid från individens symtombild.
Det är komplicerat med homeopati och två individer behandlas sällan lika. Det är oftast lättare att avslå något som att det inte fungerar, än att sätta sig in i Hur det fungerar. Med homeopatin går vi in i en värld som handlar om frekvens och vibration. Vi studerar symtomen och bemöter ohälsa utifrån synsättet att ”lika botar lika”.
Tankens makt är stark
Som barn hade jag mycket problem med öroninfektioner, allergier och smärtsamma eksem på kroppen. Det mesta behandlades med antibiotika och kortison. Symtomen kunde komma och gå, men orsakerna till symtomen fanns kvar latent och blommade upp med nya åkommor under livets gång.
Jag glömmer nog aldrig när specialistläkaren i tonåren försökte få mig till att acceptera att jag var pälsallergier och att jag skulle få astma om jag fortsatte att umgås med djur. Där och då sittandes min inhalator i handen, mitt emot specialistläkaren, bestämde jag mig för att ”Det där kommer aldrig att hända!”. I dag vet jag något som jag inte visste då: Att tankens makt är starkare än de flesta mediciner i världen.
Epigenetik var fortfarande en ganska ung kunskap när jag läste på universitet i början på 2000-talet. På den tiden fick vi lära oss att vi är våra gener. Idag vet vi att våra gener fungerar som en ”blue print”, men att omständigheter tex långvarigt upplevd negativ stress, inflammationer eller blodets kemiska tillstånd kan bidra till att en gen aktiveras och övertid kan generera tex cancer.
Det som bla styr upplevelsen av stress och aktivering av tex kortisol och minskad syresättning av blodet är våra tankar och känslor. Forskaren Dr Bruce Lipton har skrivit intressanta böcker i ämnet och när jag började förstå hur mycket både min hälsa och mitt mående styrs av mina tankar och känslor, så lärde jag mig metoden PSYCH-K. Den här metoden är effektiv och smärtfri. Den fungerar att använda både på människor och djur.
”The sky is not the limit.
Your belief system is!”
Remington Donovan
Älskade Pälsking står för min passion om att främja hälsa
Mitt intresse för artspecifik utfodring, nutrigenomics, epigenetik, örter, Ayurveda, TCVM (Traditional Chinese Veterinary Medicine), homeopati, energimedicin och rena, ekologiska livsmedel har kommit till att bli en väg för mina djurs ökade välbefinnande.
Jag gör helt enkelt det som är min stora passion och det som var anledningen till att jag läste till husdjursagronom: Att leva och lära om mat/foder och friskvård.
Det ska kännas lätt-are att göra rätt
Vi lever i ett tidspressat samhälle och det är viktigt att vi finner lösningar på maten och utfodringen som passar ihop med den egna livsstilen.
Välkommen till att följa blogginläggen och att boka in någon av tjänsterna jag erbjuder för att hjälpa dig själv till mer praktiska kunskaper inom friskvård till din pälskling.
Jenny Möller
B.SC AGR, M.SC BIOLOGY. DIP. Homeopat, Cert. Professional Canine Nutrition, DIP. TCVM, yoga & meditation lärare. Utbildad inom matterapi i TCVM, Ayurveda, Canine Energetiks och Ulan Nutrition Response Testing. PSYCH-K facilitator.
”Knowledge is accumulated information. When you test and use your acquired knowledge, it becomes Experience. Over time you develop Wisdom to discern how to use the acquired knowledge with experience. Some call it inner knowing. I am learning that this is a part of my intuition and you are so welcome into my life” – Jenny Möller